Edukativne STEM radionice za osnovnoškolske učitelje

U okviru projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ (RZC PAN HR), na kojemu je Fakultet primijenjene matematike i informatike jedan od partnera, održane su dvije edukativne STEM radionice pod nazivom „Veličine i njihove veze“ za osnovnoškolske učitelje, jedna 4.svibnja, a druga 16. svibnja 2023. godine. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 26 učitelja STEM područja iz različitih županija Panonske Hrvatske.

Učitelji matematike, fizike, informatike, biologije, kemije i tehničke kulture imali su priliku poboljšati svoje STEM vještine smišljajući napredne projektne tematske zadatke za darovite i potencijalno darovite učenike sedmih i osmih razreda rabeći modernu STEM opremu kao što je mBot2, micro:bit, BOSON Science Kit, LEGO Education SPIKE Prime Set te raznu laboratorijsku opremu iz biologije, kemije i fizike. Osim jačanja STEM vještina, na radionicama se poticala interdisciplinarnost i sinergija različitih STEM područja, s krajnjim ciljem organiziranja budućih radionica i raznih drugih aktivnosti za darovite učenike u uspostavljenom regionalnom znanstvenom centru.

Radionice je organizirala i vodila izvanredna profesorica Snježana Majstorović, koja je ujedno i koordinatorica projekta RZC PAN HR na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a u suradnji s Odjelom za biologiju, Odjelom za kemiju i Odjelom za fiziku. Radionice su vodile i naše asistentice Darija Brajković i Jelena Jankov te Lidija Begović (OBIO), Ivana Štibi (OFIZ) i Martina Medvidović Kosanović (OKEM).

O projektu RZC PAN HR: Projekt „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ vrijedan je 2,7 milijuna eura, nositelj je Osječko-baranjska županija, a Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku (sveučilišni odjeli) jedan je od ukupno devet partnera. Nadležno tijelo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt je počeo 15.srpnja 2022. godine, a završava 15. travnja 2024. uspostavom regionalnog znanstvenog centra u prostorijama osnovne škole u Josipovcu Punitovačkom s ispostavom u Suhopolju.