Studijski posjet Norveškoj u sklopu projekta RZC PAN HR

U razdoblju 30. siječnja – 2. veljače 2023. godine organizirano je studijsko putovanje u Norvešku kao jedna od aktivnosti projekta “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” (RZC PAN HR), čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, preciznije Odjel za matematiku, Odjel za biologiju, Odjel za fiziku i Odjel za kemiju je jedan od partnera. Aktivnost se održala u Gjøviku, gdje je smješten regionalni znanstveni centar Vitensenteret Innlandet, a osim Snježane Majstorović, koordinatorice projekta na UNIOS-u, sudjelovalo je još 20 osoba među kojima je i Ivana Štibi (OFIZ), Senka Blažetić (OBIO) te Martina Medvidović-Kosanović (OKEM). Svrha posjeta norveškom regionalnom centru, koji je ujedno i jedan od devet partnera na projektu RZC PAN HR je upoznavanje s radom centra (osnivanje, suradnja, izvori financiranja, godišnji prihodi, aktivnosti) te davanje primjera dobre prakse vezan za učenje i razvoj STEM vještina kod osnovnoškolaca i učitelja te drugih odgojno obrazovnih djelatnika.

Posjetom norveškom regionalnom centru predstavnici nositelja projekta Osječko-baranjske županije i predstavnici partnera (Virovitičko-podravska županija, OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) imali su prilike upoznati dio norveškog obrazovnog sustava sudjelujući na radionicama iz programiranja, laserskog rezanja, astronomije i kemije koje su organizirali djelatnici centra. Stečeno znanje predstavnici projekta će koristiti za uspostavu, razvoj i djelovanje regionalnog centra u Josipovcu Punitovačkom.

Izvor financiranja projekta RZC PAN HR je Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. -2021., a vrijeme provedbe projekta je od srpnja 2022. do travnja 2024. godine.

Više detalja o aktivnosti i samom projektu dostupno je na mrežnim stranicama RZCPAN.