Novi istraživački projekt na Odjelu: Redukcija vibracija u mehaničkim sustavima

S početkom 2020. godine započeo je novi istraživački projekt Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost. Ukupna vrijednost projekta je 867.500,00 kn.

Projekt pod nazivom Redukcija vibracija u mehaničkim sustavima, eng. Vibration Reduction in Mechanical Systems (VIMS) provodit će se od siječnja 2020. godine do prosinca 2023. godine. Projektni tim se sastoji od voditelja projekta izv. prof. dr. sc. Zorana Tomljanovića te suradnika prof. dr. sc. Serkana Gugercina (Virginia Tech, SAD), doc. dr. sc Ivane Kuzmanović Ivičić i doc. dr. sc. Suzane Miodragović sa Odjela za matematiku. U okviru ovog projekta planirano je zapošljavanje dva poslijedoktoranda te barem jednog doktorskog studenta.

Glavna tema projekta je analiza i redukcija vibracija u mehaničkim sustavima. Iako je analiza vibracija sustava tema koja je intenzivno proučavana u skorijim desetljećima, mnogi problemi su i dalje otvoreni. Slučaj kada nema vanjskog podražaja vodi do proučavanja homogenih sustava, a s druge strane postojanje vanjske sile vodi do proučavanja nehomogenog sustava. U ovisnosti o prisustvu vanjske sile i primjenama, u ovom projektu proučavat će se četiri istraživačke teme. Zbog toga, projekt sadrži posebnu istraživačku temu koja je posvećena novim primjenama i analizama sustava koji dolaze iz problema u stvarnom životu, npr. iz auto industrije (poput problema kočionog diska), građevinskih konstrukcija (poput greda i građevina), itd. Stoga, rezultati iz ovog projekta mogli bi imati široku primjenu.

Istraživanje, kao i diseminacija i profesionalna usavršavanja na ovom projektu također će uspostaviti vezu između Odjela za matematiku na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku i znanstvenih organizacija u inozemstvu. Jedan od rezultata ovog projekta je i stvaranje međunarodno konkurentne i prepoznatljive istraživačke skupine koja je usmjerena na redukciju vibracija i njihovu primjenu.